13. august 2014

Kunstner-papirrester-bøger

I mangel af dækkende danske ord, benytter jeg mig af de amerikanske betegnelser - artjournal, smash og junk-bøger, der ikke helt får den samme betydning i en direkte oversættelse: kunstdagbog, smask og skrald/affald. Jeg kan rigtig godt lide idéen med junk-bøger - at der bruges genbrugspapir til at lave disse bøger og jeg bruger så vidt muligt kun genbrugspapir til mine smash og artjournals. Men - nu har jeg lavet nogle nye bøger, som er junk-bøger, men hvor 'junk' ikke passer så godt.

Der er tale om en masse forskellige papirrester og disse er sat sammen i et skønt mix af farver, mønstre, tekstur samt gammelt og nyt. Primært genbrugspapir, men ikke 'junk'. Selvom det måske ikke lyder så smart, så er det mere dækkende at kalde disse bøger for papirrester-bøger - mens jeg funderer over en bedre betegnelse ... Måske du har er forslag?

Jeg har lavet tre papirrester-bøger - alle lavet efter samme princip og med samme papirfundament, nemlig en Toulouse-Lautrec portrætbog. Jeg kan rigtig godt lide hans billeder og jeg vil absolut ikke anbefale at ødelægge denne skønne Taschen-kunstbog - men jeg har været så heldig at få en, der i forvejen var ødelagt. Jeg har iøvrigt et intakt eksemplar af bogen blandt mine kunstbøger. Bogpapiret er tykt og mat, og næsten hver anden side i bogen er et helsidebillede af et maleri - så den er perfekt at bruge til en smash/artjournal.
Alle siderne er lavet ved at jeg har taget en side fra kunstbogen og syet forskellige papirrester på siden så den er endt med at være ca. A3 - skåret over på midten også er der to A4-sider, der foldes og bliver til en A5-bog. Jeg har ikke brugt lim - kun turkis bomuldstråd og skiften mellem zigzag og ligeudsting på min gamle symaskine som netop er blevet dedikeret til papirsyning. Hist og pist har jeg tilføjet lidt maskingtape til at holde på nogle af papirenderne.

Ikke særlig beskedent - må jeg sige, at jeg er ret vild med disse bøger! De er så sjove at lave og bliver helt fantastiske når siderne sættes sammen og laves til en bog - der er oplagt til både smash eller artjournal, men i sig selv er skøn at kigge i. Billederne, mønstre og tekst kan inspirere og benyttes i en ny kontekst - ens eget billede eller collage. Eller males over, men stadig være bagved og danne baggrund og struktur.

PS - dette indlæg har ligget som kladde siden marts, men har først fået redigeret billeder nu!

12. august 2014

T-shirt ruffle-nederdel

Jeg har længe gerne ville sy en t-shirt nederdel - og selvfølgelig skulle det være en ruffle-nederdel og med disse fire bluser til rådighed blev det til en "ombre-nederdel". Det er imidlertid første gang jeg laver en ruffle-nederdel i strækstof - og det er noget andet end i faststof. Derfor har jeg lavet alle fire rynkelag i hånden!

Jeg har syet et mellemstykke ind mellem lagene og dermed lavet pæne syninger - som man så overhovedet ikke kan se, men jeg bilder mig ind, at det alligevel var den nemmeste måde at sy de rynkede lag på "grundnederdelen"

Halsen på den øverste bluse blev til kanten i linningen. Der er rigtig meget stof i de fire lag så nederdelen er rimelig tung, men blød og behagelig at have på. Jeg ved dog ikke helt om jeg er for gammel til sådan en nederdel og det bliver nok heller ikke en jeg vil bruge på arbejde. Er ruffle-nederdele for tøset til en snart 34-årig gymnasielærer?

Selvom jeg er tvivl om ruffle-looket er for tøset - så har jeg syet rigtig mange ruffle-nederdele især det sidste års tid og det er blevet til to nederdele mere fra "mormor-kassen" som I snart får at se.

10. august 2014

Stribet drengeundertøj

Som jeg nævnte i mit tidligere indlæg om redesign så skal man ikke ukritisk genbruge alt tøj. Brugt tøj er jo netop brugt og kan have forskellige præg af brug som gør det uegnet til at sy nyt tøj af.

Af de 14 stribede bluser er der flere som er falmet og har små huller og pletter. Disse bluser vil jeg ikke sy bluser til mig selv eller drengene af. Jeg fik ikke taget før-billeder af de oprindelige bluser, men der er her tale om to Marimekko-bluser, som var falmede og havde div. brugstegn. Alligevel er det skønne farvekombinationer og af hver bluse har jeg nu syet en undertrøje og boxershorts til Magnus - også kunne der også blive til et par boxershorts til lillebror med ekstra lag i forstykket til projekt blefri her i efteråret ...

Jeg har ikke formået at få lagt undertøjet særlig godt da det bare er smidt på gulvet da der kom lidt sollys efter en af dagens mange kraftige regnbyer og tordenvejr, der prægede det meste af lørdagen. Det grøn/marineblå-sæt er i interlock - og jeg har brugt bagsiden som front, da forsiden af den oprindelige bluse var meget falmet. Blusens oplægning er genbrugt - men med vrangen ud. Ærmerne var meget brede og her er oplægningen genbrugt i Alfreds boxershorts.

Det andet sæt i støvet blå og beige er i jersey og ikke vendbart, men da farverne netop er dusede så ses det falmede ikke så tydeligt. Jeg har tilsat kontrastfarvet rib til begge sæt og syet alle ribkanterne med "snyde-ribrouleau" (2 syninger)

Jeg synes, at det er ok, at undertøj er syet af genbrugstøj, der ellers måske ikke egner sig til at sy nyt tøj af. Dog skal tøjet ikke været desideret slidt, forvasket og med megen slidtage - for ligegyldigt, hvad man syr af det, så er idéen jo, at det skal være noget nyt/andet og brugbart.

8. august 2014

Fra XL til XS - tunika og kjoler

Her får I redesign-resultaterne af tre mere af de fem stribede bluser. Den øverste er en Marimekko viscosebluse, der nu er syet om til en ret tætsidende tunika/minikjole. Det var lidt svært at klippe i viscosen og den er blevet lige det mindste til mig. Jeg har klippet ærmerne af og brugt et kimino-blusemønster, hvor jeg har beholdt den oprindelige hals.

Den grøn- og lysegråstribede bluse er også fra Marimekko. Der var pletter på ærmerne så det kunne kun blive til korte ærmer - til gengæld var denne bluse så lang, at den fint kan gå som en sommerkjole (omend jeg foretrækker at have en nederdel under) Jeg har beholdt den flotte hals, der har en bred belægning.

Den sidste bluse er blot syet mindre ligesom den først viste bluse med smallere ærmer og taget ind i begge sider + ændret ærmesyningen. Halsen og længden er beholdt og ærmelængden er blevet fin 3/4.  

Jeg elsker striber ligesom min mormor og det har været skønt at få mulighed for at sy hendes bluser om så de nu passer mig - og da jeg har 14 af hendes stribede bluser, så bliver det sikkert til flere bluser til undertegnede omend nogle af bluserne også skal syes om til drengene.

7. august 2014

Fra natkjole til sommerkjole

Jeg klipper og syr primært om aftenen og glemmer tit at få taget før-billeder af mine redesign-projekter og det er altså sjovest, når der også er et billede af, hvordan tøjet så ud før man klipper og syr noget nyt af det. Men det måtte så blive et ret dårligt billede taget i entréen - af min mormors rummelige natkjole.

Stoffet er bomuldsjersey uden særlig meget stræk og med skønne turkise prikker. Derfor fik jeg lyst til at sy den om til en sommerkjole. Men efter at have klippet delene ud - så opdagede jeg en del pletter, mest på bagstykket, men da det jo er en hvid kjole så ses de for meget og derfor er sommerkjolen alligevel blevet til en natkjole. Jeg ville oprindelig have lavet runde lommer i siderne for netop at gøre den mere sommerkjole-agtig og selvfølgelig lagt den pænt op - men nu forbliver den sådan og jeg har nu en fin natkjole, der passer mig.

Ja, og det er så ulempen ved at sy af brugt stof. Selvom det er skønt at sy af aflagt tøj - så skal det nye tøj jo stadig være ordentligt, hvis det skal svare til tøj, der er syet af nyt stof. Brugt tøj kan være for slidt til at sy af, have pletter, huller eller være falmet. Så kig tøjet grundigt efter inden du klipper i det.

6. august 2014

Redesign / Refashion - links til DIY

Redesign - eller måske mere dækkende: refashion af tøj, eller det begreb jeg selv bruger: brugt-til-nyt. Ligegyldigt, hvad vi vælger at kalde det, så handler det om genbrug af aflagt tøj - og det synes jeg er skønt.

Der er rigtig mange gode grunde til at sy nyt af brugt tøj, men jeg vil først lige fremhæve, at med brugt menes selvfølgelig ikke beskidt og slidt! At genbruge handler heller ikke om, at man er fattig og at det er usselt at sy tøj om fremfor at købe nyt tøj eller sy af nyt stof.

Genbrug er selvfølgelig godt for miljøet - og pengepungen, men for mit vedkommende handler det også om den kreative proces det er at udtænke og forvandle en beklædningsdel, der er "ubrugelig" i dens oprindelige form - til noget andet og nyt stykke tøj eller en genstand, der kan bruges på en ny måde. Det er en utrolig sjov, men også udfordrende opgave, hvor der skal tænkes alternativt og med øje for de begrænsninger der er når man skal integrere eller fjerne oprindelige syninger.

På billedet ser I nogle af de "gamle" brugt-til-nyt-projekter jeg har lavet og tidligere vist her på bloggen. I flere af indlæggene skriver jeg, hvordan jeg har syet tøjet om og med links til brugte tutorials - og her får I links til mine BTN-DIY:

I kan også finde mere inspiration på min pinterest/redesign, hvor jeg har gemt links til rigtig mange skønne tutorials og idéer til at sy tøj om. Så før du smider tøj ud - så overvej om det ikke kan syes om til noget andet og brugbart :-)

Det er altid fantastisk at se forvandlingen fra skal-smides-ud til funktionel-ny-ting - og mulighederne er mange og næsten alt kan bruges. MEN - der er selvfølgelig nogle ting man skal være opmærksom på, når man syr af brugt tøj:
  • Tjek om der er huller, pletter m.v.
  • Brug ikke tøj, der er meget slidt og falmet
  • Arvet tøj eller tøj fra genbrugen kan være vasket med parfume
  • Brugt tøj er vasket mange gange, hvilket kan gøre stof og syninger skæve/ujævne 

God fornøjelse med at forvandle brugt til nyt :-)

2. august 2014

Redesign-projekter: August-tema!

Så er Boys Month veloverstået - og det var egentlig meningen, at august skulle være mere stille og jeg ved, at jeg snart får meget travlt med at forberede til det nye skoleår. Men med en flyttekasse fyldt med redesign-projekter (se her) og et kreaflow i juli som jeg nød til fulde - så har symaskinerne været rødglødende de sidste uger og nu er det tid til at vise de mange ting frem som jeg har syet til mig selv!

Som jeg skrev her har jeg syet fem af min mormors XL-bluser om til bluser, der passer undertegnede. Desværre er efterbilledet ikke blevet så godt (plettet gammelt spejl)  og det er nok heller ikke den bedste måde at vise bluser på når min arm er i kameraposition. Men her er det en skøn  Bitte Kai Rand bluse med en bred flad konveluthals.

Her får du en minitutorial, hvor du kan se, hvor simpelt det er at formindske og tilpasse en for stor bluse. Først klippede jeg ærmerne op langs syningen. Jeg har lavet et blusegrundformsmønster, der passer til et ærme, der er ens for og bag, hvilket gør det nemmere at klippe ærmerne. Læg blusen helt glat og klip efter dit mønster. Mit mønster er inklusiv sømrum så jeg sikre mig, at der er stof nok. 
Jeg har beholdt den oprindelige hals samt brugt fuld længde af ærmer og bluselængde - så alle oprindelige oplægninger er genbrugt. Dvs. at jeg kun har syet ærmerne på og syet langs siderne og ærmerne - så kun fire syninger også havde jeg en ny skøn bluse.

Det er nemt og hurtigt at sy en bluse om, men dog vil jeg lige påpege, at man skal være grundig ved klipning og sikre sig at klippe præcist uden at stoffet bulker eller laver folder - og det gør tøj, der er blevet brugt og vasket nemt. Hvis det er svært at få blusen til at ligge glat kan det være en fordel at klippe alle syningerne op og det er selvfølgelig også en mulighed at lave en ny halsform og tilsætte anden rib i kanterne.
Og her kommer så et ekstra tip: af det der er klippet væk fra den oprindelige bluse - kan selv små rester bruges til et "ryatæppe". Der skal bruges rigtig mange strimler så bare klip løs - ca. 2x10 cm. Her har jeg klippet alle stumperne fra de fem bluser jeg har syet om - og den lille bunke til højre er kanterne og sømrum jeg har klippet af og det eneste, der er blevet smidt ud.

I løbet af august kommer der mange flere indlæg om mine nye redesign-projekter - og en DIY på at lave de skønne "dot-tæpper" som jeg har vist på min instagram/turkisshop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...